Skip links

Evde Bitki Yetiştirmek İsteyenler İçin Öneriler

Baharla birlikte doğanın canlandığı bu mevsimde, bahçeyi düzenlemek ya da bir bahçeniz yoksa evinizde bitki yetiştirmek için en güzel zamandır. Vereceğimiz tavsiyelerle balkonunuzu küçük bir bostan haline getirebilirsiniz. Rengârenk çiçekler, kaktüs ya da yiyebileceğiniz bitkiler yetiştirmek bir hobi halini alırken evinize de ayrı bir renk katacaktır. Bitkinizi tohum şeklinde alıp dikebilir ya da fide satan botanikçilerden fide alıp saksıya dikebilirsiniz. Sadece fidenin yapraklarının sarı olmamasına ve köklerinin beyaz ve sarı olmasına dikkat etmeniz gerekir. 

 

Tercih edilen bitkinin ev koşullarına uygun bir bitki olması gerekir. Dalları çok uzayan, büyük ve geniş olanlar tercih edilmemelidir. Yetiştirmesi kolay olan, domates, marul, soğan gibi bitkilerde hata yapma payı düşüktür. Ya da nane, fesleğen, kekik gibi otlar da kolay yetiştirilebileceğiniz, yemek yaparken hemen elinizin altında olabilecek ve mis gibi kokan bitkiler arasındadır. Yemekten hoşlanılan bitkiler yetiştirildiği zaman, dalından koparıp yemek daha fazla keyifli olacaktır. Ya da atık olarak çöpe atılan kereviz, pırasa veya soğan yapraklarından yeni bir fide elde edilebilir. Yaprağı suda beklettiğinizde kök alacaktır. Kök aldıktan sonra toprağa gömmeniz yeterli. Evde bitki yetiştirmek isteyenler için önerilerimizi sıralamak istesek:

Doğru Saksı Seçimi

Saksı seçerken bitkinin büyüklüğü göz önünde bulundurulmalıdır. Bitkinin büyüme kapasitesine göre saksı alınmalı, kökler saksının içinde rahatça salınmalıdır. Fazla suyun atılımı için saksının altı delik olmalıdır. Eğer delik değilse, saksının en altına saksının ¼’ü kadar küçük taşlar koyulmalıdır. Eğer evinizde geri dönüştürmek istediğiniz, saksı şeklinde eşyalarınız varsa, bunları değerlendirmek için kullanabilirsiniz. 

Uygun Yer seçimi

Bazı bitkiler güneşi severler, bazıları ise direk güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Güneşi sevenler için, evin güneye bakan, cam kenarları yani güneş alan yerler tercih edilmelidir. Diğer bitkiler için yarı gölge olan yerler uygun olacaktır. Kekik ve nane ışık sevmeyen bitkilerdir. Eğer eviniz güneş almıyorsa seçiminizi bu yönde kullanabilirsiniz. Bitkiler kalorifer petekleri ya da soba yanına konmamalıdır. Fazla sıcaktan etkilenecekleri için kuruyabilirler. 

Uygun Toprak Seçimi

Bitkilerin besin kaynağı olan toprak seçimi yaparken, bitkiler için özel satılanlar tercih edilmelidir. Toprağı sıkıştırarak saksıya çok koymak köklerin rahat büyümesini engeller. Bu yüzden sıkıştırmadan, köklere yer kalacak şekilde toprak konmalıdır. Mutfağınızdan çıkan atıkları biriktirilerek kompost olarak toprağa karıştırılabilirsiniz. Yumurta kabukları, sebze veya meyve kabukları gibi atıklar toprak için doğal besin kaynaklarıdır. 

Uygun Sulama

Bitkiye fazla su verilmesi köklerinin çürümesine neden olur. Toprağın kuru ya da çok ıslak olmaması gerekir. Her bitkinin su ihtiyacı farklıdır. Bazıları her gün, bazıları hafta bir, bazıları ise hafta iki ya da üç defa sulanmak ister. Bu yüzden bitkinizin ne kadar su istediğini araştırmalısınız. Bitkinin su ihtiyacı mevsimine göre de değişir. Yaz aylarında su ihtiyacı insanlarda olduğu gibi bitkilerde de artmaktadır. 

Leave a comment