Hepimizin bildiği gibi deprem, ne yazık ki Türkiye’nin en önemli gerçeklerinden, en önemli tehlikelerinden biri. Bu nedenle de inşaat sürecinde alınan önlemler ve ev içinde yaşayan kişilerin alacakları önlemler son derece büyük, hatta hayati bir öneme sahip.
Pek tabi alınacak en etkili deprem tedbiri binanın yapım, yani inşaat aşamasında deprem gerçeklerine göre hesaplamalar yapılması ve malzemelerin buna göre seçilmesi, yapı hesaplamalarının bu gerçeğe göre gerçekleştirilmesi olacaktır. Depreme karşı hiçbir dayanıklılığı olmayan bir binada, içinde yaşayan kişilerin alacakları önlemler pek de etki sahibi olamayacaktır. Dayanıklı bir yapıda, deprem önlemleri alınarak inşa edilmiş bir bina ciddi anlamda şiddetli geçen depremlerde bile kendini korumayı ve bu doğa olayını en az zarar ile atlatmayı başarabilir. Dayanıklı inşa edilen yapılarda bu durum sayesinde can ve mal kaybı çok büyük oranda önlenebilirken deprem koşulları hiç gözetilmeksizin inşa edilen bir yapı ne yazık kı beraberinde birçok can ve mal kaybı ile çökecek, toz toprak olacaktır.
Peki ya bir binanın, bir evin ya da bir yapının deprem koşullarına dayanıklı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Aslında bu soruya net bir cevap vermek zor. Bunun sebebi ise bir binanın ya da bir yapının deprem koşullarına dayanıklı olup olmadığını anlamanın tek yolunun bu yapıya depreme dayanıklılık testi yapılarak gerçekleştirilebilmesi. Burada bahsedilen depreme dayanıklılık testleri ise bu işte uzman olan bağımsız deprem testi firmaları ya da ilgili belediyenin ilgili ekibi tarafından yapılır. Eğer testi bağımsız bir ekip gerçekleştirir ise bu ekibin çıkarmış olduğu depreme dayanıklılık raporu sonraki süreçte belediye tarafından incelenir. Bu inceleme sonucunda ise eğer bina depreme dayanıklılık kriterlerine uygun bir yapıda ise herhangi bir işlem gerekmez. Fakat eğer bina depreme dayanıklılık kriterlerine uymuyor, yani depreme dayanıklılık testini geçemiyor ise bina ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından tahliye edilir, sonrasında ise yıkım ve yeniden yapım çalışmaları başlatılır.
Bahsedilen bu depreme dayanıklılık testleri ya bağımsız uzman ekipler, ya da belediyenin ekipleri tarafından çok büyük bir titizlik ile gerçekleştirilir. Sonuçta burada ipin ucunda olan insanların hayatıdır ve işlemler de bu durum göze alınarak, büyük bir ciddiyet ile yapılır. Oldukça detaylı analizler ve testlerin yapıldığı bu süreç hiç de kolay bir süreç değildir. Bu süreçte genel anlamda binanın kolonları kontrol edilir, kolonlarda herhangi bir kesik olup olmadığına bakılır ve raporlanır. Kolonlarda herhangi bir kesik olması durumunda bina tamamı ile depreme dayanıksız ilan edilir. Buna ek olarak depreme dayanıklılık testi yapılan bu binada eğer sıvası ya da betonunda bir dökülme varsa, ya da kolon demirleri hasarlı ise binanın deprem riski taşıdığı sonucuna varılır.