Skip links

İmar Planı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

10 binin üzerinde nüfusu olan bölgenin harita ve plan üzerinde detaylı bilgilerinin verilmesine imar planı denir. 10 binin altında nüfusu bulunan bölgelerde ki imar planlarının yapılıp yapılamayacağına ise belediyeler karar vermektedir. Çeşitleri ise 1/1000 ve 1/5000 olmak üzere iki imar planı bilinen ölçülerdir.

Bir bölgede ki imar planı ise belediyeler tarafından yapılacağı için, imar planının yapılması ve sonuç olarak onaylatılması bu birimlere aittir. İmar durumunda bir olumsuzlukla karşılaşan bireyin 60 gün süre içerisinde belediyeye başvuru yapılarak itiraz edilmesi gerekmekte olup, beklenilen sonuç ise olumsuz çıkması durumunda da geç kalınmadan dava açarak idare mahkemelerine gitmeleri gerekmektedir.

İmar planı çesitleri 4 şekilde oup bunlar Nazım İmar Planı, Çevre Düzeni Planı, Mekansal Strateji Alanı ve Bölge Planı olarak ayrılmaktadır.

Nazım İmar Planı: yapılan imarların en önemlisidir ve gayrimenkuller için ayrıntılar içermektedir. Yerleşim yerlerinin gelişme çeşitleri, arazinin kullanış biçimi ve büyüklüklerini belirleyen plandır. Detaylı bir plan olduğu için dikkat edilmesi gerekir ve arazinin temelini oluşturur.

Çevre Düzeni Planı: Bir ilin tamamında geçerli olup 1/25 bin ölçeklerindedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gözetiminde olup konut, ulaşım ve sanayi alanlarının projeleri incelenmekte ve sağlıklı kararlar alabilmek için gerekli planlardır.

Mekansal Strateji Planı: Bir ülkenin tamamını kapsayan ve ülkemizde de 1/50 bin ve 1/100 bin ile başlayan ve daha büyük ölçekler üzerinde gerçekleştirilen haritalardır.

Bölge Planı: Ekonomik gelişmeler baz alınarak Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yapılan planlardır. Altyapı durumlarını inceler ve Nazım imar planı yapılamadan bu plan yapılamaz.

İmar Planı Nereden Öğrenilir?

İmar planları arsanızın durumu için dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Bu sebeple detaylar atlanmaması gerekir ve kolay bir şekilde olan belediyelerin web sitesinden öğrenilmesi gerekir. E-belediye üzerinden e-imar girişi yapılabilir, arsa hakkında tapu ve imar durumu incelenebilir. İncelenebilmesi için dilekçe verilmesi gerekir. Gelen dilekçeler ise İmar Müdürlüklerinden alınabilir.

İmar Planı Sosyal Tesis Alanı Nedir?

Kadastral durumu işlenmiş ve yolları, adaları, düzenleri belirlenmiş planlardır. Yeşil alanlar, spor ve oyun alanları ve tesis alanlarını kapsar. Ayrıca ibadet yerleri ve mezarlık alanları da bu kapsama girmektedir. 

Yeşil alanlar: toplumun faydalanması sağlanan gezinti alanları, kıyı bölgeleri, çocuk bahçeleri ve piknik alanlarıdır.

Spor alanları: ticari olarak fayda da sağlanması beklenen stadyum bölgeleri, açık ve kapalı otoparklardan bu bölüme girmektedir.

Tesis alanları: sinema, müzeler, sergiler gibi kültürel faaliyet alanları ve bunun yanı sıra sığınma evleri, çocuk yetiştirme alanları, çocuk bakım evleri ve yurtlar gibi alanları da kapsamaktadır.

İbadet alanları: şadırvan, gasilhane, tuvalet ve yurt gibi ortak kullanımların yanı sıra lojman gibi alanlarda bu alanlara girmektedir.

Mezarlık alanı: morg, gasilhane, tuvalet ve en önemlisi mezar yerleri de bu alanlardır.

Tüm bu alanların yanı sıra botanik bahçeleri, kapsamlı fuar alanları, bölgesel şekilde kurulmuş bahçeler ve hayvan bahçeleri de bu alanları kapsamaktadır. Her alan kendine özgü şekilde kuralları ve imar planları ve düzenlemeleri içermektedir.

Leave a comment