Savaşlar tarih boyunca var olmuştur. 21. yüzyılda bu günlerde savaşların ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerinin olduğu görülmektedir. Bu etkiler birçok endüstriyi de yakından ilgilendirmektedir. Bu yüzden turizm endüstrisinin de savaşlardan nasibini fazlasıyla aldığını söyleyebiliriz.
Büyük ölçüde hoş deneyimlere dayanan bir faaliyet olan turizm, temelde çatışma, savaş, şiddet ve terörizmle bağdaşmaz. 21. yüzyıl istatistiksel olarak şimdiye kadarki en barışçıl yüzyıl olmasına rağmen, çok sayıda şiddetli çatışma meydana geldi, birçok insanın şehirlerine ve evlerine korkunç olaylar getirdi. Örneğin, 2015 yılında terör saldırısı yaşayan ülke sayısı 92’ye ulaşmış ve bu terör olayları sırasında 29.376 kişi ölmüştür. Savaşlar ve diğer çatışma türleri eklendiğinde, sayı daha da artar. Bu korkunç olaylar turizmi de fazlasıyla etkiler. Popüler turistik yerlerdeki son kriz olayları, örneğin, Tunus, Türkiye, Fransa, İspanya ve Ukrayna’daki saldırılar, turist talebini daha güvenli algılanan yerlere kaydırabilir.
Herhangi ülkeye yönelik turizm talebi; ekonomik krizlere, siyasi gelişmelere, doğal afetler, savaşlar, salgın hastalıklar veya terör saldırıları gibi ansızın gelişebilecek olaylara son derece duyarlıdır. Bu sebeple savaşlar veya çatışmalar doğrudan ve dolaylı olarak turizm talebeni fazlasıyla ilgilendirmektedir.
Bir terör saldırısı nedeniyle potansiyel turistler tarafından hissedilen panik, korku ve tehdit ele alındığında veya artık mevcut olmadığında bile bir alan üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir. Turizme bağımlı ülkeler, ziyaretlerdeki düşüşle ciddi şekilde etkilenebilir. Turizmin getirebileceği ekonomik sorunlar alım gücünü düşürebilir, iş kayıplarına yol açabilir. Çatışma veya terör olaylarının yaygın olarak yer alması nedeniyle bazı ülkeler veya bölgeler için iyileşme uzun yıllar alabilir.
İptaller genellikle bir terör saldırısı gerçekleştikten hemen sonra veya çatışmanın meydana gelebileceğine dair bir işaret olduğunda gerçekleşir. Bu iptaller ya turistlerin kendileri ya da acenteleri tarafından yapılır. Oteller, havayolları ve tur acenteleri, ilerleyen herhangi bir çatışmanın bir varış noktası üzerindeki etkisini sürekli olarak izler ve durumun gerektirmesi durumunda tepki vermeye hazırdır. Bu tür olaylara karşı hazırlıklı olmak için belirli sigorta poliçelerine yapılan yatırımlar, son yıllarda terör veya çatışma kaynaklı iptal olasılığını daha yaygın hale getirmiştir.
Genellikle bir bölgedeki bir terör veya çatışma eyleminin zincirleme etkisi, başka bir bölgenin ziyareti ve çekiciliği üzerinde de etkilidir. Komşu şehirler veya ülkeler de mağdur olabilmekte ve yakınlarda meydana gelen bir olayın bir sonucu olarak ziyarette düşüş yaşayabilmektedir. Artan güvenlik varlığı ve endişesi güvensizlik yaratmakta ve birçok ülke çatışma bölgelerinin sınırlarına yakın olan tüm seyahatlere karşı tedirgin olmaktadır.
Doğal veya insan yapımı harikalar genellikle bir ülkenin turistik çekiciliğine katkıda bulunur. Çatışmalar onlara zarar verebilir ve onlara olan ilgi düzeyini azaltabilir. Savaşın etkisine maruz kalan bazı ülkelerde, bir turistik yapı veya tarihi alanlar önemli zararlar görebilmektedir. Bu tür yerlerin tahrip edilmesi çatışma sona erdikten sonra bile, ülkenin tüm turist potansiyelini olumsuz etkileyecektir.
Devam eden çatışma tehdidi ve ticari bir uçağı düşürebilecek karadan havaya füzelerin varlığı, belirli hava sahasından kaçınmak için uçak saptırmalarına neden olabilmektedir. Bu nedenle bazı ülkeler, uçaklarının, çatışma nedeniyle risk olarak kabul edilen belirli hava sahasından geçmesini kısıtlamaktadır. Bu yüzden uçaklar genellikle hava sahasını atlamak için daha fazla uçmak, yolculuğa zaman katmak zorunda kalır, yakıt tüketimini arttırır ve maliyetler artar.
Sonuç olarak turizm, çevreye verilen zararlarla, insanların güvenlik kaygılarıyla, savaş olan yerlere talebin azalmasıyla, ülkeler arası seyahat prosedürlerinin artmasıyla, tarihi ve kültürel alanların tahrip olmasıyla savaşlardan nasibini almıştır. Bu etkiler ülkelerin turistik çekiciliğini kaybetmesine yol açmaktadır. Bu sebeplerden kaynaklı bazı ülkelerde ciddi ekonomik sorunlar doğduğu için, savaşların bu durumu olumsuz etkilediği gözler önüne gelmektedir.