Skip links

Sürdürebilir Turizm Nedir?

Dünyada keşfedilecek sonsuz güzellikler, yeşil ve maviyle insanı büyüleyen doğa harikaları, kültürleriyle bizi büyüleyen özel yerler var. Kim bu canlı güzellikleri görmeyi hayal etmez ve seyahat etmeyi sevmez? Hemen hemen hepimizin yıl boyunca rotaları ve aylar öncesinden planladığımız, sadece bir günlüğüne de olsa o özgürlüğü ve huzuru hissetmek için gitmeyi sevdiğimiz kaçış noktaları vardır. . Gezmeyi ve yerlerin eşsiz kültürel özelliklerini keşfetmeyi sevsek de, bu güzellikleri uzun yıllar korumak için turizmin “sürdürülebilirliğini” de önemsemeli ve bunun bilincinde olmalıyız.

 Bu anlamda sürdürülebilir turizm kavramı hayatımızda daha fazla anlam kazanmaya başlamıştır. Dünya Turizm Örgütü’ne göre sürdürülebilir turizm şu anlama gelir: Turizm endüstrisinin, çevrenin, ev sahibi toplulukların ve turistlerin ihtiyaçlarını karşılayan, ekonomik etkisinin mevcut ve gelecekteki sosyal ve çevresel sorunlarının tam olarak farkında olan turizm. Aslında bu kavramın tartışılmaya başlandığı dönem 1990’lı yıllardı. Ancak gürültü kirliliği ve sera gazı emisyonları gibi trafiğin şekillenmesinde de etkili olan konular günümüzde turizmin açmazlarından biri olarak kabul edilen Havacılık, sürdürülebilir turizm kavramının önemini daha da artırmaktadır. Sürdürülebilir turizm, temiz enerji kullanımı, doğal kaynakların korunması ve yerel kültür gibi hassas alanlarla olan bağlantıları nedeniyle de dikkat çeken bir kavramdır.

 Sürdürülebilir Turizm İçin 12 Hedef

Çevre dostu kalkınma yöntemleri geliştiren Birleşmiş Milletler Çevre Programı, sürdürülebilir turizm için 12 hedefin önemine dikkat çekiyor. Gelin bu hedeflere daha yakından bakalım.

Ekonomik süreklilik: Uzun vadede fayda sağlamaya ve büyümeye devam etmeleri için turistik cazibe merkezlerinin ve işletmelerin sürekliliğini ve rekabet gücünü sağlamak. 

 Yerel Refah: Özellikle ziyaretçilerin yerel harcamalarının oranını artırarak, turizmin ev sahibi destinasyona katkısını en üst düzeye çıkarın.

 İstihdam Kalitesi:  Irk, cinsiyet, engellilik gibi konularda ayrım gözetmeksizin ücret ve hizmetlerin kalitesini yükseltmek, turizmin yarattığı yerel istihdamın nicelik ve niteliğini artırmak.

 Sosyal eşitlik:  Turizmden elde edilen ekonomik ve sosyal faydaların halka adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak. Ziyaretçi Memnuniyeti: Irk, cinsiyet veya engellilik ayrımı yapmadan tüm ziyaretçiler için güvenli ve tatmin edici bir deneyim sağlayın.

 Yerel kontrol:  Bölgedeki turizmin planlanması, yönetimi ve geliştirilmesinde yerel yetkilileri görevlendirin ve yetkilerini artırın.

 Sosyal Refah:  Sosyal bozulmaya veya sömürüye neden olmadan yerel halkın sosyal yapılara ve olanaklara erişimlerini sağlayarak yaşam kalitesini korumak ve iyileştirmek.

 Kültürel zenginlik:  Ev sahibi topluluğun eşsiz kültürüne, geleneklerine ve tarihi mirasına saygı gösterin ve güçlendirin.

Fiziksel bütünlük:  Kentsel ve kırsal alanların kalitesini korumak ve geliştirmek.  Çevrenin fiziksel ve görsel olarak bozulmasını önlemek.

 Biyoçeşitlilik: Doğal alanların ve yaban hayatının korunmasını destekler ve olası zararları en aza indirir.

 Kaynak Verimliliği: Turizm işletmelerinin ve hizmetlerinin geliştirilmesinde/işletilmesinde sınırlı ve yenilenemeyen kaynakların kullanımını en aza indirin.

 Temiz Çevre: Turistik tesisler ve ziyaretçiler tarafından hava, su, toprak kirliliği ve atık oluşumunu azaltın.

 Hedeflerinden de anlaşılacağı gibi, çevre duyarlılığından kültürel mirasa, istihdamdan sosyal refaha ve sosyal eşitliğe kadar birçok alanda değişim yaratmaya odaklanan sürdürülebilir turizm, önümüzdeki yıllarda hayatımızda görünürlüğünü artırması muhtemeldir.

Leave a comment