Skip links

Turizm Çeşitleri

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ne (UNWTO) göre, turizm, insanların kişisel veya ticari / mesleki amaçlar için normal ortamlarının dışındaki ülkelere veya yerlere taşınmasını gerektirir. Bu kişilere ziyaretçi denir. Genel olarak konuşursak, bir ziyaretçi, seyahatleri bir geceleme içermiyorsa (aynı) günlük ziyaretçi ve bir geceleme içeriyorsa bir turist olarak sınıflandırılır. Seyahatler birçok farklı ama hizmet edebilir. Genel olarak tatil amaçlı yapıldığı düşünülen turizm, aslında birçok amaç için yapılabilmektedir. Seyahatlerinin amacı, ziyaret edilen ülkede veya yerde ikamet eden bir kuruluş tarafından istihdam edilmek dışında, iş, eğlence veya kişisel nedenlerle olabilir. Bundan dolayı turizmin çeşitleri ortaya çıkmıştır.

 Kişi Sayısına Göre Turizm

Bireysel Turizm: İsminden de anladığımız üzere bireylerin tek başına veya aileleriyle gerçekleştirdikleri turizm çeşididir. Her türlü amaç için olabilir. Araya tur operatörleri veya seyahat acenteleri koymamaktadırlar.

Kitle Turizmi: Kitle turizminde göze çarpan özellik genellikle turlar kullanılmasıdır. Yani seyahat acenteleri ve tur operatörleri vasıtası ile yapılan rehberli turizme kitle turizmi denir. Günümüzde en çok tercih edilen turizm türüdür.

Grup Turizmi: Grup turizmi, gruplar halinde gerçekleştirilen turizm faaliyetlerine denir. Bir öğrenci grubu, dernek üyeleri ve meslek organlarının katılımı ile gerçekleşebilir. Grupların 11-16 kişiden oluşması ve devamlılık göstermemesi grup turizmini kitle turizminden ayırır.

 Ziyaret Edilme Yerine Göre Turizm

İç Turizm: Yurtiçinde yapılan gezilere denir. İç turizm, kendi ülkesinde seyahat etmeyi içerir ve turistler uluslararası sınırları veya giriş noktalarını geçmezler. İç turizm, yoksulluğu en aza indirmek, altyapıyı geliştirmek, ekonominin büyümesini ve istihdam üretimini artırmak için kullanılır. Vize, pasaport, döviz ve yabancı dil bilgisi gerektirmeyen bu turizm türünün ekonomiye ve kişilerin kendi doğal ve kültürel zenginliklerini tanımasına katkısı büyüktür.

Dış Turizm: Turistlerin kendi ülkesinin dışında gittikleri yerler dış turizm veya uluslararası turizm olarak adlandırılır. Döviz getirisi yüksektir. Ülkenin dışına seyahat ederken vize ve pasaporta ihtiyaç duyulur. Dış turizm, dış pasif turizm ve dış aktif turizm olarak ikiye ayrılır. Dış aktif turizm; ülke sınırlarından içeri giren ve ülke içindeki harcamaları ile o ülkeye gelir sağlayan turistlerin meydana getirdiği turizm olayıdır. Dış pasif turizm ise, ülke vatandaşlarının beraberlerinde millî parayı da transfer ederek ülke sınırları dışına çıkmaları, uluslararası turizme katılmaları olarak özetlenebilir. 

 Yaş Aralığına Göre Turizm

Gençlik Turizmi: Bu grupta 14-25 yaş aralığındaki gençlerin, yanlarında aileleri olmadan gerçekleştirdiği turizme denir. Gençlerin turistik faaliyetleri, diğer yaşlara göre daha yüksektir.

Yetişkin Turizmi: 25-60 yaş aralığındaki kişilerin gerçekleştirdiği turizm türüdür. Bu yaştaki bireyler turizme katılmak için eşin, çocuğun ve çalışma düzeninin seyahate uygunluğunu hesaba katmak zorundadır.

Üçüncü Yaş Turizmi: 60 ve üzeri yaş aralığındaki kişilerin gerçekleştirdiği turizm türüdür. Aile sorumluluğu azalmış, boş zamanı ve yeterli geliri olan kişilerin turist olma potansiyeli yüksektir. Genellikle kültür, sağlık ve din amaçlı turizm faaliyetlerine katılırlar.

 Sosyoekonomik Durumlarına Göre Turizm

Sosyal Turizm: Gelir seviyesi zayıf veya orta olan kişilerin gerçekleştirdiği turizm türüdür. Yani ekonomik ve sosyal yönden orta/zayıf durumda olan memur, işçi, genç, emekli, esnaf, çiftçi ve engelli gibi kesimlerin bazı teşvik ve prim uygulamaları ile turizme katıldıkları turizm türüdür. 

Lüks Turizm: Geliri yüksek olan kişilerin gerçekleştirdiği turizm faaliyetlerine denir. Lüks otellerde kalınır. Av turizmi, kumar turizmi, golf turizmi bazı örnekleridir.

Turizmin birçok farklı türü vardır. Çünkü turizm, insanların farklı istek ve ihtiyaçlarından kaynaklanmaktadır. Bu turizm türleri zaman içerisinde değişmiş ve yeni turizm türleri eklenmiştir. Katılımcı sayısına ve turizmin amacına göre iki tür turizm vardır. Turizme katılan kişilere göre turizm türü, bulunduğu yere, kişi sayısına, katılımcıların yaşına ve katılımcıların sosyoekonomik durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Leave a comment