İnsanların %72’sinin bu ifadeyi kullandığını biliyor muydunuz? %72’lik kesim arasında birikim yoluna yeni başlayanlar, birikimlerini daha iyi değerlendirmek isteyenler, daha düşük bütçeli olanlar, rahat bir emekliliğe hazırlananlar, güvenliğini sağlamak isteyenler var. Sorumlu yatırım, paranızı artırmanın en iyi yoludur. Neredeyse herkes, geliri veya mesleği ne olursa olsun, çoğu yatırım aracına erişebilir.
Bir ev satın almak, acil durum fonu oluşturmak gibi finansal hedeflerinize ulaşmanız muhtemeldir.
Yatırım yapmak için düzenli olarak bir miktar para ayırma alışkanlığı kazandığınızda, mali disiplin duygusu sağlayın.
Mali güvenlik sağlayın. Finansal sağlığınızı iyileştirir.
Tüm bu motivasyona rağmen, daha fazla para kazandığınızda yatırım yapmaya başlayacağınızı kendinize söyleyebilirsiniz. Belki de müdahale etmek için daha iyi bir zaman bekliyorsunuz. Ya da piyasaya hakim bir uzman olmanız gerektiğini düşünüyorsunuz. Ancak, yatırıma başlamak için en iyi zaman şimdidir. Bunun için öncelikle finansal araçların bilinmesi gerekir ki bu da bizi “yatırım araçları nedir?” sorusuna götürmektedir. soru sormak.
Birikimlerinizi ölçmek için kullanılan yatırım araçları:
Vadeli mevduat: Birikimlerinize belirttiğiniz dönem için (1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl) sabit faiz oranı sunar. Yani getirisi önceden belirlenir ve vade sonuna kadar faiz oranlarındaki değişikliklerden etkilenmez. Geliriniz vergiye tabidir (vergi). Genel olarak, vade ne kadar uzun olursa, faiz oranı o kadar yüksek ve stopaj o kadar düşük olur. Bu araç, belirli bir amaç için (ev-araba almak, evlenmek vb.) düzenli olarak paranızı artırmak için idealdir. Dijitalleşme sayesinde artık mobil bankacılık uygulamaları veya internet üzerinden elektronik ortamda vadeli hesap açmak mümkün. Bu hesaplar genellikle daha yüksek faiz oranları ve vadeyi bozmadan istediğiniz zaman nakit çekme gibi avantajlar sunar.
Hisseler: Hisse senetleri, hissedarlara sermaye katkı paylarını teyit etmek ve şirket sahibine şirketin yıllık karından pay (temettü) alma hakkı vermek için verilen değerli belgelerdir. Başka bir deyişle, bir işte hisse satın alarak aslında o işte ortak olursunuz. Bu nedenle hisse senedi olarak da bilinir. Kendini kanıtlamış, saygın ve istikrarlı bir şirketle ortak olabilir veya gelecek vaat eden ve büyüme belirtileri gösteren yeni şirketler seçebilirsiniz. Paranızı bir dereceye kadar oynaklığa tabi tutarken, yatırımınızdan en iyi potansiyel getiriyi sunar.
Yatırım Fonları: Finans profesyonelleri tarafından hazırlanan yatırım fonları, “Yatırım yapacak bilgim ve bunu araştıracak zamanım yok” diyenler için daha ideal. Bu fonlar emekli maaşı, tahvil ve hisse senedi gibi çeşitli sermaye piyasası araçlarını içermektedir. Fon yöneticisi portföyünüzü yönetir. Tasarrufları birden fazla enstrümana dağıtarak çeşitlendirdiği için riski azaltır ve maksimum getiriyi hedeflemektedir. Aynı zamanda işlem maliyetini de düşürür.
Döviz: Döviz değerlerindeki dalgalanmalardan yararlanmaya çalışır. Kârınız, bir para biriminin değerinin diğerine oranına, yani döviz kuruna bağlıdır. Döviz kurları karları (ya da başka bir deyişle zararları) yönlendirir. Hakkında çok şey duyduğumuz temel nokta kavramına gelelim: Her para biriminin, baz puanlarla hesaplanan benzersiz bir faiz oranı vardır. Net getiri, sattığınız para birimi ile satın aldığınız para birimi arasındaki baz puan farkıdır.
Altın: Tarih boyunca değerli bir emtia olarak kabul edilen altının fiyatı kısa vadede dalgalansa da uzun vadede her zaman değerini korur. Böylece yatırımcılarını fiyat artışlarına karşı güvence altına almakta, jeopolitik ve makroekonomik belirsizliklerde finansal koruma sağlamaktadır. Hisse senedi ve tahvil gibi yatırımların değerinin düşmesine neden olan olaylara tepki olarak fiyatı yükseldiğinden, çeşitlendirilmiş bir portföyün de önemli bir parçası haline gelir.
Gayrimenkul: Gayrimenkul yatırımını iki şekilde düşünebiliriz: Bir mülke/arsaya sahip olmak ve kira maliyetlerinden tasarruf etmek demektir. Ya da bir mülk satın alıp kâr için satmayı veya sabit bir gelir olarak kira toplamayı içerebilir. İkinci yol seçilirse dikkate alınması gereken faktörler vardır.
Kripto para birimleri: En gelenekselden en alternatife gidelim. Son zamanlarda para birimleri hakkında en çok konuşulanlar sanal para birimleridir. Bu tür bir yatırımla ilgileniyorsanız, bilmeniz gereken ilk şey kavramlardır. Örneğin dijital para birimine mi yoksa Bitcoin, Ethereum gibi kripto para birimine mi yatırım yapacaksınız? Her ne kadar benzer görünseler de dijital para ile kripto para arasında ciddi bir fark var: Kripto paralar dahil tüm kripto paraları içeren dijital para, merkezi bir yapıya sahip, yetkililer tarafından işletiliyor ve volatilitesi düşük. Farklı bankalar arasında çalıştırılabilirler. Öte yandan, kripto para birimi merkezi değildir, tüm işlemler blok zincirine kaydedilir. Değeri daha çok değişir. Bu nedenle piyasayı dikkatle incelemeli ve yakından takip etmelisiniz.